Salon Aluesähkö sanoi hyvästit manuaaliselle tuntilappurumballe
07.07.2022
Toimitusjohtaja Anssi Sjöberg kertoo, että Ecom on auttanut Salon Aluesähköä parantamaan kannattavuuttaan, nopeuttamaan ja tarkentamaan laskutusta, vähentämään asentajien tuottamatonta työtä sekä poistamaan hitaan ja työlään tuntilappujen manuaalisen käsittelyn.
Asentajien tuntilappujen läpikäynti käsipelillä on vielä arkipäivää monessa yrityksessä.
– Parhaalla asentajalla on varmasti kaksikymmentä, neljäkymmentä lappua siitä kahden viikon ajanjaksolta. Se kertaa 14 on äkkiseltään laskettuna monta sataa paperilappua mitä sitten aletaan käymään läpi, manuaalisesti näpyttelemään koneelle.
Ecomin Webi-sovellus mahdollistaa asentajien omatoimisen työtuntien kirjaamisen palkanamaksua varten. Salon Aluesähkössä tuntilappujen käsittely palkanmaksuun manuaalisesti vaati ennen kerrallaan viisi päivää toimistosihteerin työaikaa. Ecomin ansiosta työ on nopeutunut merkittävästi.
– Varmaan parhaimmillaan pääsee päivässäkin tekemään sen, mihin ennen meni viikko.
Varmaan parhaimmillaan pääsee päivässäkin tekemään sen, mihin ennen meni viikko.
Anssi Sjöberg
Laskutus nykyään puolet nopeampaa
Manuaalisen tuntilappurumban poistuminen on nopeuttanut myös laskutusta. Ennen Ecomin Webi-sovellusta laskutettavien työtuntien kohdentaminen käsin eri projekteille ja laskuille viivästytti laskun lähettämistä.
– Ennen olimme aina yli kuukausi jäljessä. Eli käytännössä annoimme kaikille yli kuukauden maksuaikaa plus eräpäivä tai maksuaika siihen päälle. Keskimääräinen kiertoaika oli 34, 35 päivää. Eli aivan liian pitkä.
Ecomin avulla Salon Aluesähkö on onnistunut lähes puolittamaan ajan, joka kuluu tehdystä työstä laskun lähettämiseen.
– Keskimäärin se on siellä 15–25 päivää, uskoisin.
Ecomin sähköinen ostolaskujen vastaanotto, käsittely ja kohdentaminen eri projekteille säästää myös aikaa.
– Ennen kun Webi ja Ecom oli vajaakäytöllä, käytännössä kaikki asentajat ottivat jollain itse keksimällään merkillä, asiakkaan nimellä tai slangisanalla tavaroita, ja siinä meni aikaa kun soiteltiin perään että mikä tämä juttu on ja mille asiakkaan työlle tämä kuuluu. Saattoi mennä kaksikin tuntia aamulla kun niitä soiteltiin. Siinä oli aikamoinen savotta niiden selvittelyssä.
– Nykyään viikossa tulee ehkä 1 tai 2 tapausta, missä on puutteellinen merkki, muuten ne tippuvat suoraan lähetteelle. Se säästää myös omaa aikaa huomattavasti. Jos viikkotasolla laskee, niin parhaimmillaan 10 tuntia on jäänyt niistä pois.
Viivakoodinlukijalla keräilystä jouhevaa
Oleellinen osa Salon Aluesähkön asentajien työtä on keikalla tarvittavien materiaalien keräily varastolla. Ecomin Webi-sovelluksen viivakoodinlukija on vähentänyt keräilyn tyhjäkäyntiä.
– Siihen saatiin ylimääräistä aikaa kulumaan, kun asentajat pyöri siellä hyllyjen välissä ja etsitään sitä oikeaa tuotetta, oikean tuotteen koodia. Hyörii, pyörii eikä pääse lähtemään asiakkaan luo tuottaviin töihin. Nyt tuotteet on oikeassa järjestyksessä ja viivakoodit on sinne pistetty hyllyn väliin oikean tuotteen eteen. Siinä ollaan kova urakka tehty, että ollaan saatu se toimimaan. Nyt asentaja tietää mitä hakee mistäkin välistä.
Vaivannäkö varaston viivakoodituksessa poikii merkittävän määrän työtunteja siirrettäväksi tyhjäkäynnistä laskutettavaan kapasiteettiin.
– 10 tuntia viikkotasolla on 500 tuntia vuositasolla.
Kaikkea työmaalla tarvittavaa ei pysty ennakoimaan varastolla. Ecomilla on ollut vaikutusta Salon Aluesähkön liiketoiminnan kannattavuuteen myös siten, että enää ei jää laskuttamatta asiakkaalle autojen varastoista asennettuja tarvikkeita. Ecomin Webi mahdollistaa menekin kirjaamisen myös tien päällä.
– Tulee kirjattua mikä oikea kaapelimäärä on mennyt. Niin kukaan ei niitä muista, kun ne heittää ne niput autoon ja tullaan takaisin ja sitten etsitään, että mikä nippu on mikäkin ollut. Se on tosi hyvä että kirjaus tehdään jo työmaalla.
Salon Aluesähkö Oy on vuonna 1992 perustettu sähköasennukseen ja sähköhuoltoon erikoistunut yritys. Aluesähkö on toisessa polvessa toimiva perheyritys, jonka arvoihin kuuluu asiantunteva ja asiakaslähtöinen palvelu.