Henkilöt

Matias Kiviniemellä on monipuolinen työnkuva Ecomin kehityksessä

01.03.2023

Technical Product Manager Matias Kiviniemi on viihtynyt Ecomin kehitystiimissä jo liki kuuden vuoden ajan. Pitkän tittelin taakse kätkeytyy monipuolinen kirjo työtehtäviä, jotka kaikki tavalla tai toisella tähtäävät siihen, että ohjelmisto toisi asiakkaalle parhaan mahdollisen hyödyn. 

Alunperin ohjelmistoarkkitehti-ammattinimikkeellä työskennelleen Matiaksen työnkuva monipuolistui entisestään, kun hän alkoi hoitaa osa-aikaisesti myös Product Ownerin tehtäviä. Product Ownerin roolissa Matias huolehtii backlogista, eli kehitysjonossa olevista toimenpiteistä, sekä päättää uusien ominaisuuksien toteuttamisjärjestyksestä yhdessä muun tiimin kanssa. Technical Product Managerin roolissa Matiaksen työnkuvaan taas kuuluvat laajasti sanottuna kaikki Ecom Taloushallintoon, eli Ecom Plus -ratkaisuun, liittyvät tekniset tehtävät.

– Ecomilla työskentelyn vahvuuksia on, että työ on monipuolista – eli kun on pieni firma, ei ole mitään kovin selkeitä tontteja.

Matiaksen tärkein tehtävä ohjelmiston parissa on kehitys, eli uusien ominaisuuksien toteuttaminen ja bugien eli ohjelmointivirheiden korjaaminen. Osa monipuolista työnkuvaa on myös niin sanottu third line support. Se tarkoittaa, että kun asiakas kohtaa ohjelmistossaan ongelman, jota asiakaspalvelussa ei osata ratkaista, kutsutaan Matias kollegoineen hätiin.

–  Toisinaan toimin myös ikään kuin Sales Engineerin roolissa, eli olen mukana keskusteluissa kun suunnitellaan esimerkiksi uusia integraatioita. Toisaalta työssäni on myös suoraa operatiivista vastuuta.

Asiakkaiden toiveiden toteuttamista

Muutostarpeet ja toiveet uusista ominaisuuksista tulevat usein suoraan asiakkailta. Arvokas palaute otetaan aina vastaan ja suuri osa toiveista myös toteutetaan. Tavoite on aina saada hyvästä ohjelmistosta vielä vielä nopeampi, helpompi ja vikasietoisempi. 

– Valtaosin kehitystoiveet liittyvät siihen, miten toimintoja saisi automatisoitua ja järkeistettyä, niin, että ohjelmisto tekisi jotain tiettyjä toimintoja vähemmällä klikkailulla.

Technical Product Manager Matias Kiviniemi
Technical Product Manager Matias Kiviniemi hyödyntää Ecomin hybridimallia, joka antaa vapaat kädet etätyöskentelyyn. Toisinaan on kuitenkin mukava saapua toimistolle tapaamaan kollegoita kasvokkain.

Matias arvostaa sitä, että Ecomilla on mahdollista toteuttaa monia rooleja: ei tarvitse olla vain koodaaja, joka saa “putken päästä vaatimuksia” ja lähettää sitten valmista tavaraa toiseen suuntaan.

– Kun on osa asiakastukea, kuulee paljon suoremmin mikä toimii ja mikä ei –  ja mitä asiakkaat oikeasti ohjelmistolla tekevät. Toisaalta taas operatiivisessa roolissa näkee itse laatuongelmat ja mistä virheitä syntyy.

Tiimit läheisessä yhteistyössä

Ohjelmistoalalla “suht alusta saakka” työskennellyt Matias on koulutukseltaan tietojärjestelmätieteitäkin opiskellut matemaatikko. Into koodaamiseen lähti harrastuneisuudesta, ja tositoimiin se pääsi omassa start-up-yrityksessä. Ecomille Matias päätyi, kun ura yrittäjänä tuli tiensä päähän. Vanha tuttu, edelleen samassa tiimissä työskentelevä Yrjö Fager, oli tullut taloon puolta vuotta aikaisemmin ja suositteli paikkaa Matiakselle.

– Ecomin vahvuus on, että tiimit ovat läheisessä yhteistyössä. Asiakaspalvelu ja kehitys tekevät päivittäistä yhteistyötä, ja tilitoimistolta saadaan käytännön näkemystä siihen, miten asioiden pitäisi toimia.

Koronarajoitusten alkamisesta lähtien Matias on tehnyt töitä pääosin etänä kotoa käsin.

– Etätyöskentelyn huono puoli on se, että henkiset etäisyydet on kasvaneet, etenkin tiimien välillä. Nyt työkavereita nähdään lähinnä tiimien keskeisissä palavereissa.

Kuitenkin etätyöskentelystä on Matiaksen mielestä myös paljon käytännön hyötyä muun muassa siten, että päivän aikana voi joustavasti osallistua kahden kouluikäisen lapsen menoihin.

Matiaksen vapaa-aika kuluu omakotitaloa hoitaen ja ulkoillen.

–  Korona-ajasta lähtien olen yrittänyt pitää yllä tapaa lähteä lounaan jälkeen kävelylle. Se tuo uuden alun päivään ja tehokkaasti resetoi lounaan jälkeistä koomaa, Matias vinkkaa.