Henkilöt

Ohjelmistokehittäjä Pongku arvostaa Ecomin yhteishenkeä

17.02.2022

Ohjelmistokehittäjä Pongku Paul on ollut osa Ecom Jetin kehitystiimiä vuodesta 2019. Kolme vuotta aikaisemmin Pongku oli saapunut Suomeen ja Turun yliopistoon suorittamaan kyberturvallisuuden maisterinopintoja.

– Muistan kun isoveljeni sai tietokoneen ehkä vuonna 1998. En saanut koskea siihen, joten tottakai se kiehtoi. Kerran, kun veli oli poissa, yritin käynnistää konetta, mutta siinä oli salasanasuojaus. Siispä se jäi mysteeriksi, Pongku nauraa.

Kiehtovat tietokoneet

Tietotekniikan mystisyys kiehtoi nuorta miestä siinä määrin, että collegen jälkeen hän hakeutui opiskelemaan alaa kotimaassaan Bangladeshissa. Kandiksi valmistuttuaan ja oltuaan neljä vuotta alan töissä Pongku halusi kartuttaa kansainvälistä kokemusta. Tuttu yliopisto-opettaja oli valmistunut tohtoriksi Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

– Hän kertoi minulle Suomesta ja sanoi, että viihtyisin täällä varmasti.

Suomen hyvä maine teknologisesti kehittyneenä ja onnellisena maana oli kiirinyt toiselle puolelle maailmaa. Lukukausimaksujakin alettiin periä EU:n ulkopuolelta saapuvilta opiskelijoilta vasta myöhemmin. Pongku haki ja pääsi myös Tampereelle ja Jyväskylään, mutta valitsi ensimmäisen vaihtoehtonsa: Turun yliopiston. Kansainvälistä kokemusta jo kerryttäneet tuttavat tiesivät kertoa, että Turku on mukava paikka asua ja Pongkun valitsema maisteriohjelma on pätevä.

– En edes hakenut Helsinkiin, vaikka siellä on hyvä yliopisto. Olen rauhallinen kaveri, joten pysyn mieluummin etäällä pääkaupungin hälinästä.

Veikko sanoi haluavansa nähdä CV:ni, joten lähetin sen. Se oli minulle todella tärkeä hetki.

Pongku Paul

Parin vuoden opintojen jälkeen Pongku aloitti työnhaun. Gradu oli vielä kesken, mutta kurssit jo käyty. Hän törmäsi Ecomin ilmoitukseen, jossa etsittiin ohjelmistokehittäjää. Ilmoitus oli kirjoitettu pelkästään suomeksi.

– Käänsin tekstin Googlella ja huomasin, että minulla oli juuri sellaista työkokemusta, mitä Ecom etsi. Soitin Veikolle, Ecomin teknologiajohtajalle, joka oli tuolloin toimitusjohtaja. Veikko sanoi haluavansa nähdä CV:ni, joten lähetin sen. Se oli minulle todella tärkeä hetki.

Pongku working on his computer behind his workstation.
Pongku on työskennellyt kotoa käsin etänä jo noin kaksi vuotta. Kuva: Susmita Dutta.

Ikävä yhteisiä kahvitaukoja

Pongkun vastuulla ohjelmistokehittäjänä on yksinkertaisuudessaan pitää huoli, että Ecom Jetin ympäristö toimii. Käytännössä se tarkoittaa koodin kirjoittamista ja testaamista. Uudet ominaisuudet syntyvät tuotesuunnittelijan ja kehittäjän yhteistyönä: toinen suunnittelee ja toinen toteuttaa. Oleellinen osa työtä on myös korjata toimintavirheitä, jotka ovat usein joko käyttäjien tai automatiikan huomaamia. Jokainen aamu alkaa tiimipalaverilla, jossa käydään läpi eilisen tapahtumat ja se, mihin tänään aiotaan keskittyä.

Pongku on viihtynyt Ecomilla erinomaisesti jo lähes kolmen vuoden ajan. Tuossa ajassa Ecom Jetin kehitystiimi on kasvanut puolella. Valtaosa tuosta ajasta on myös eletty koronarajoitusten alla. Pongku on työskennellyt kotoa käsin etänä keväästä 2020 saakka. Etätöissä on hyvät ja huonot puolensa.

– Hyvä puoli on tietysti se, että työmatkoihin ei kulu aikaa. Jos kotona on kaikki tarvittavat työvälineet ja häiriötön ympäristö, on työskentely hyvinkin tehokasta. Jotain kuitenkin puuttuu, ja se on tiimikaverit.

Jos tiivistäisin yhteen lauseeseen, sanoisin, että Ecom on todella hyvä työpaikka ja nautin työstäni täällä joka päivä.

Pongku Paul

Pongku puhuu lämpimästi työkavereistaan. Jetin kehitystiimissä on hyvä yhteishenki, ja joku on aina valmis auttamaan ongelmatilanteissa. Pongkun työkaverit puolestaan kuvailevat häntä sosiaaliseksi, avoimeksi ja ystävälliseksi. Hän on tunnollinen, osaava ja aina iloinen kollega, joka kertoo myös oman näkemyksensä, eikä vain tee jotain asiaa, jos se ei ole järkevää tai sen voi tehdä paremmin.

– Ennen korona-aikaa näimme toisiamme joka päivä, pidimme yhteisiä kahvitaukoja ja kävimme lounaalla. Tuli juteltua muustakin kuin työasioista. Etänä työskennellessä juttelu on jäänyt vähemmälle, ei voi enää vain nykäistä toista hihasta ja kysyä apua. Myös toimiston taukojumppanurkkausta on ikävä, Pongku nauraa.

Pongkun tullessa taloon oli Jetin kehitystiimissä neljä henkeä. Kuten itse ohjelmistokin, on sen parissa työskentelevä porukka kasvanut ja kehittynyt hurjasti tässä ajassa. Pongku on ollut mukana noin puolet tiimin olemassaoloajasta.

– Jos tiivistäisin yhteen lauseeseen, sanoisin, että Ecom on todella hyvä työpaikka ja nautin työstäni täällä joka päivä.

Asuinmaa vielä mietinnässä

Pongku kuvailee itseään tyypiksi, joka mielellään kokeilee uusia asioita. Liikunta on tärkeä osa vapaa-aikaa. Nuorempana Pongku harrasti taistelulajeja monen vuoden ajan. Suomessa harrastuksiksi on vakiintunut kesäisin kriketti, juoksu ja rantalentopallo, ja talvella Pongku käy pelaamassa sulkapalloa. Joukkuelajeja Pongku harrastaa bangladeshilaiskavereidensa kanssa. Suomessa onkin yllättävän suuri bangladeshilaisyhteisö: toissakesänä heitä kokoontui Jyväskylään krikettiturnaukseen noin kolmenkymmenen 11-henkisen joukkueen edestä.

– Suomalaisia talviurheilulajeja en ole vielä päässyt kokeilemaan. Toivottavasti ensi talvena voin opetella hiihtämään.

Pongku ei ole tehnyt pitkän tähtäimen suunnitelmia tulevaisuudelle, mutta aikoo pysyä Suomessa ainakin pari seuraavaa vuotta. Lähtiessään Bangladeshista hän ajatteli palaavansa opintojen jälkeen, koska ei osannut kuvitella elävänsä niin kaukana perheestään.

– Kun aikaa kuluu, uuteen ympäristöön muodostuu side. Olen alkanut rakastaa tätä maata ja sen kulttuuria.