Vieraskynä

Vältä maksuviiveet haastavassa markkinatilanteessa

10.03.2023

Globalisoituneessa markkinassa ihmisten kulutus ja velanotto kasvavat. Euroaluetta piinaa tällä hetkellä erityisen korkea inflaatio ja korkotaso. Niin kuluttajat kuin yrityksetkin ovat varovaisia liikkeissään, mutta liian varovaiseksi ei kannata ryhtyä. Jos yritys lamaantuu epävarmassa taloustilanteessa ja lopettaa investoinnit, se on kilpailukyvyn kannalta huono asia. Yhä nopeammin muuttuva maailma vaatii yhä nopeampaa reagointia ja liiketoiminnan ohjaamiseksi reaaliaikaista informaatiota.

Reaaliaikaisen maksutiedon merkitys kasvaa

Joulukuun alussa voimaan astuneen uuden luottotietolain myötä reaaliaikaisen maksutiedon merkitys on kasvanut olennaisesti. Nykyisen lain mukaan maksuhäiriömerkinnät poistetaan kuukauden kuluttua siitä, kun luottoyhtiö on saanut tiedon maksamattoman laskun maksamisesta. Lakiuudistus ei onneksi koske maksuviivemerkintöjä, joiden avulla voidaan säilyttää näkyvyys yritysten maksukäyttäytymiseen jatkossakin ja ennakoida vakavat luottoriskit.

Maksuviiveet eli perintäsaatavat ovat reaaliaikaisinta tietoa yritysten maksukäyttäytymisestä ja ovat yleensä ensimmäinen merkki maksuvaikeuksista. Niiden avulla voidaan välttää luottoriskejä huomattavasti tehokkaammin kuin maksuhäiriöihin ja tilinpäätöstietoihin pohjaten. Siksi uuden asiakkaan kohdalla tai kun asiakas haluaa muuttaa maksutapojaan, yrityksen kannattaa aina tarkistaa asiakkaan tämänhetkinen maksukyky. Sama pätee toimittajiin ja muihin yhteistyökumppaneihin.

Vältä maksuviiveet haastavassa taloustilanteessa
Maksuviiveet eli perintäsaatavat ovat yleensä ensimmäinen merkki maksuvaikeuksista.

Varmista yrityksen kasvu

Ennakointi on parasta riskienhallintaa, mutta jos maksumuistutus ei auta ja avoimia saatavia on kertynyt, niihin kannattaa reagoida heti. Ammattitaitoisen ja hienovaraisen perinnän avulla varmistat, että asiakassuhteesi jatkuu hetkellisistä maksuvaikeuksista huolimatta. Liiketoiminnan kehittäminen vaatii usein käyttöpääomaa, jota ei välttämättä vaikeassa markkinatilanteessa ole. Laskurahoitus tarjoaa lisärahoitusta myyntilaskujasi vastaan ja saat rahat tilille heti. Yrityksesi toimintakyvyn ylläpitäminen ja kehittäminen on mahdollista haastavinakin aikoina luotettavan kumppanin tuella. Rakennetaan yhdessä kasvutarina yrityksellesi!

Jaana Jussila
Luottokonsultti
Intrum Oy

PS. Jos haluat kuulla tarkemmin mitä luottotietolain muutos tarkoittaa käytännössä ja missä tilanteissa luottotietietopalveluja kannattaa käyttää, pidin aiheesta webinaarin viime syksynä.
Lataa tallenne tästä.

Järjestämme kevään aikana Ecomin kanssa ajankohtaisen, maksuttoman webinaarisarjan: Yrityksen luottopolitiikka talousmyrskyn ja geopoliittisen epävarmuuden keskellä. Kuinka selvitä kuivin jaloin?

Tervetuloa kuuntelemaan sinua kiinnostava osio tai vaikka koko trilogia. Muista ilmoittautua mukaan, sillä lähetämme tallenteen kaikille ilmoittautuneille.