Tiedotteet Yleinen

Rahoita liiketoiminnan kasvu laskutusta tehostamalla

09.09.2020

Aika on rahaa – kirjaimellisesti

Myyntisaamisten kiertoaika on tunnusluku, joka kertoo, kuinka monta päivää yrityksen liikevaihto keskimäärin on saamisina, ennen kuin se saadaan rahana kassaan. Luku mittaa yrityksen perinnän tehokkuutta ja toisaalta yrityksen asiakkailleen antamia maksuaikoja. Mitä pidempiä maksuaikoja yritys tarjoaa tai mitä hitaammin asiakkaat maksavat laskunsa, sitä enemmän pääomaa sitoutuu yrityksen prosesseihin.

Käyttöpääoma mittaa yrityksen juoksevaan toimintaan sitoutuvan rahoituksen määrää ja siten myös pääoman käytön tehokkuutta. Käyttöpääoman rahoituslähteitä ovat lyhytaikainen ja pitkäaikainen vieras pääoma sekä oma pääoma.

Mitä edellä kirjoitettu jargon tarkoittaa oikeassa elämässä?

Avataan asiaa esimerkillä. Pari miljoonan liikevaihtoa tekevän talotekniikka-alan yrityksen varastossa on tavaraa 100 000 euron arvosta. Todellinen maksuaika asiakkaille on 30 päivää. Todellisella maksuajalla tarkoitetaan tässä tapauksessa sitä aikaa, jolloin rahat tehdystä ja laskutetusta työstä on laskuttajan tilillä. Yrityksen ostot tukuista (aineet ja tarvikkeet) ovat 50 000 euroa kuukaudessa ja hankintojen maksuehtona on (kuten myynneissäkin) 30 päivää. Aika usein maksuaikaa on paljon vähemmän. Oletetaan vielä, että kyseinen yritys kasvattaa toimintaansa, ja vuotuinen kasvu on 15 %:n verran. Näin yrityksen käyttöpääoman tarve kasvaa n. 30 000 eurolla liikevaihdon kasvun myötä. 

Mikäli yritys tehostaa laskutustaan ja nopeuttaa myyntisaamisten kiertoaikaa viidellä päivällä, voi yritys kuitata saavutetulla edulla koko käyttöpääoman kasvun tarpeen. Ja huomioi, että vielä ei edes puututtu varaston arvoon tai ostovelkojen maksuehtoihin.

Kiinnitä huomiota näihin asioihin, jos mietit liiketoimintasi kasvun rahoittamista

 1. Myyntisaamisten kierron nopeuttaminen
  • Tehokas laskuttaminen
  • Maksuehdot
  • Perinnän tehostaminen
  • Factoring. Factoring-rahoituksessa käytät yritysmyynnin laskusaatavia yrityksen käyttöpääoman rahoitukseen. Laskusaatavat toimivat rahoituksen vakuutena, ja voit nopeasti muuttaa ne käteisiksi varoiksi.
 1. Ostovelkojen maksamisen hidastaminen
  • Maksuehdot
 1. Vaihto-omaisuuden (varaston) kierron nopeuttaminen
  • Tukkujen rooli ja varaston koko 

Liiketoimintasi tunteva, asiansa osaava ja konsultoiva taloushallinnon kumppani yhdistettynä toimialallesi räätälöityyn ja liiketoimintaasi ohjaavaan ohjelmaan tuo yrityksellesi työkalut faktoilla johtamiseen.  Me ecomilaiset olemme näissä asioissa mielellämme apunasi.

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella:


  Ecom Oy käsittelee henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti ja voi olla yhteydessä sinuun esimerkiksi sähköpostitse ja/tai puhelimitse. Tutustu tietosuojaselosteeseen.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.